Page 162 - Romania 100 (ro)
P. 162

           Călătorul curios va fi răsplătit din plin atunci când calcă pragul companiei, iar după o călătorie în timp la castel, poate admira panorama unică a miilor de hectare de vie ce înconjoară domeniul.
Vinurile de Jidvei își trag seva din Podgoria Târnave, care se întinde falnic între râurile Târnava Mică și Târnava Mare. La 50 de kilometri de Alba Iulia, capitala de suflet a românilor, și 150 de kilometri de vechea cetate dacică Sarmizegetusa, Podgoria Târnave este inima unui loc plin de istorie și istorii, unele adevărate, altele imaginare, care dau farmec Transilvaniei.
În această podgorie şi-au găsit condiții prielnice de dezvoltare soiuri albe precum Fetească Regală, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Chardonnay, Muscat Ottonel
şi altele. Odată cu schimbările climatice, a fost posibilă plantarea soiurilor de struguri negri în podgorie. Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Syrah se transformă la început de toamnă în vinuri roze, care încântă şi seduc deopotrivă.
Cu o suprafață întinsă de 2.500 hectare, compania Jidvei deține cea mai mare plantație viticolă din România și cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic. Condițiile pedoclimatice dau un cumul de caracteristici specifice zonei, explicând astfel vechimea milenară a culturii viței-de-vie și calitatea vinurilor de Târnave. Cel mai de preț dar cu care natura răsplătește priceperea viticultorilor este toamna, care vine pe văile Târnavelor cu temperaturi moderate, uneori cu ceață persistentă, alteori cu zile însorite, favorizând acumularea zaharurilor și aromelor și păstrând cu grijă aciditatea în limitele unui echilibru armonios.
Pe lângă iscusința oamenilor, domeniul Jidvei
beneficiază de aceste daruri dumnezeiești atât de importante atunci când nu face doar o treabă foarte bună, ci una excepțională.
Călătorul obosit de atâta drumeție se poate
opri să deguste un vin în faimoasele crame ale domeniului. Jidvei dispune de 3 crame, cu o capacitate impresionantă, de peste 270 de mii de hectolitri. Fie că ajung la crama Jidvei, Blaj sau Bălcaciu, boabele de struguri se vor transforma, grație artei oenologului, în vinuri care păstrează vocația arealului viticol (terroire viticole).
Crama Jidvei, dată în folosință în 1974, este cea mai mare dintre cramele companiei. Începând cu anul 1999, tradiția a fost dublată de beneficiile tehnicii moderne, investițiile în această cramă urmărind optimizarea proceselor tehnologice în vederea asigurării calității și tipicității vinurilor de Jidvei.
Odată intrat în labirintul de săli, descoperi mai
întâi vasele în care se păstrează produsul “viu”, în continuă transformare. Aproape de ele, în vase mai mari de lemn, de 5.000 – 10.000 litri, se maturează vinuri din cele mai cunoscute soiuri albe: Traminer, Pinot Gris sau Fetească Albă. Tot aici, se regăsesc cisterne de inox în care se păstrează vinurile pentru a rămâne fructuoase, proaspete și tipice soiurilor din care au fost realizate. Într-o altă sală, un
sistem automatizat de monitorizare a fluxurilor din cramă ține evidența vaselor pline și goale, dar și a drumului parcus de vin în traseul spre îmbuteliere.
Jidvei nu este doar un producător de vinuri, este şi un actor comunitar, este un membru activ al acestui popor şi se implică în proiecte sociale, culturale şi umanitare prin care promovează o cultură organizațională apropiată de oamenii locului şi de tradițiile şi datinile locale şi naționale.
Cu prilejul Primului Centenar al României Mari, Jidvei a adus un omagiu tuturor celor care s-au dedicat înfăptuirii unității naționale, prin lansarea Vinului Unirii, produs aniversar care celebrează acest moment de sărbătoare a tuturor românilor. Compania Jidvei a desfășurat pe tot parcursul anului 2018 campania „Moment de Mare Unire”, care a cuprins o serie de evenimente și concursuri tematice împărțite pe mai multe secțiuni – Cuvinte de Mare Unire, Artă de Mare Unire și Muzică de Mare Unire.
 162



















































































   160   161   162   163   164