Page 129 - Romania 100 (ro)
P. 129
Am considerat necesar să înregistrăm la OSIM acest produs și a apărut prima definire ca SCORILLOS, între anii 2002/2012.
Faptul că în Topoloveni se realiza un aliment deosebit, fără zahăr adăugat, din prune proaspete românești ca unic ingredient,
a atras atenția mass-media,
care a început să ne ajute prin promovare. Primul articol, important pentru noi datorită somității din domeniul alimentației care l-a scris, a fost al domnului Profesor Doctor Honoris Causa Gheorghe Mencinicopschi. ”Proful Menci”, cum i se spunea, făcuse analize amănunțite asupra produsului, analize care au de- monstrat efectele benefice
ale consumului acestui produs pentru organismul uman. Astfel, după concentrarea prunelor la temperatură controlată, în vase cu pereți dubli printre care circulă abur tehnologic, au fost regăsite vitamine, minerale, fitonutrienți și, foarte important, fibre alimentare solubile și insolubile. Prezența acestor fibre ajută persoanele care suferă de constipație să rezolve această problemă, consumând ceva dulce sănătos. Și dacă vorbim despre ”dulce sănătos” trebuie să amintim despre studiul clinic pe care l-am realizat la Institutul NC Paulescu, studiu care a demonstrat că ”magiunul de prune Topoloveni
poate face parte din dieta pacienților cu diabet zaharat, cu acordul medicului curant”, susține reprezentantul Topoloveni.
Magiunul din prune Topoloveni, atât de aproape de perfecțiune: două stele Michelin
„Am dorit mereu să contribui cumva la îmbunătățirea imaginii României în lume și am decis
să participăm la concursuri internaționale pentru produse alimentare. Astfel am ajuns la Institutul Internațional de Gust și Calitate de la Bruxelles, unde am primit Două Stele Michelin - din maxim Trei- pentru Magiunul din prune Topoloveni. Este un premiu de o importanță covârșitoare, deoarece fiind tradițional pentru noi, românii, nu era recognoscibil papilelor gustative ale Chefilor cu Stele Michelin, specialiștilor internaționali în nutriție și totuși
a primit, pentru prima dată în industria alimentară românească, acest meritoriu premiu.
Casa Regală a României a considerat că merităm să primim calitatea de Furnizori. Cel mai important moment al existenței noastre a fost cel în care Majestatea Sa Regele Mihai I al României ne-a înmânat diploma care atestă calitatea de Furnizor al Casei Regale a României”,
ne-a declarat Bibiana Stanciulov,
directorul general Sonimpex Topoloveni.
Brand național recunoscut internațional
„Deoarece am dorit să continuăm promovarea României și să ne păstrăm calitatea sufletului
de român, am încercat și am reușit să obținem, pentru prima dată în industria alimentară din România, Indicația Geografică Protejată - Magiun din prune Topoloveni. Această recunoaștere este pentru calitatea produsului, a autenticității, unicității și tradiționalității rețetei din anul 1914. Pentru a demonstra a
fost nevoie de multă muncă,
de investiții mari în fabrică, deoarece eram obligați să respectăm standardele europene de producție. Consider că este singurul produs care nu a avut nicio opoziție și niciun sprijin
din partea autorităților pentru recunoaștere.
Astfel, în aprilie 2011, România se mândrea cu faptul că între cele aproximativ 1500 de produse ale Uniunii Europene, era și un produs românesc, cu o tradiție autentică din anul 1914. Și nu era un produs oarecare,
ci un Monoingredient - doar prune proaspete românești - produs fără zahăr adăugat - în anul 1914 zahărul nu se folosea în industria alimentară- obținut la temperatură controlată- care permite menținerea tuturor efectelor benefice
ale prunelor proaspete. Au urmat nenumărate premii internaționale obținute pentru gustul și calitățile benefice. Toate aceste premii au așezat România pe harta lumii din punct de vedere gastronomic și implicit cultural”, a conchis Bibiana Stanciulov.
129