Page 128 - Romania 100 (ro)
P. 128
Alimentele funcționale Topoloveni şi Topoloveana
Peste un secol de tradiție gastronomică românească
Când vorbim de magiunul
din prune Topoloveni,
vorbim deja de un brand național a cărei valoare este incontestabil recunoscută peste hotare. „Magiunul din prune Topoloveni este un produs care ne reprezintă pe noi ca popor, din anul 1914, cu o rețetă unică, autentică şi tradițională. A însoțit armata noastră în primul Război Mondial, ca hrană a bravilor noştri soldați. Intuitiv s-a ştiut de atunci că este un aliment funcțional şi poate
fi de folos pentru sănătate. Ca o continuare, peste mai mult de un secol, am obținut calitatea de Cod Operator NATO pentru produsele Topoloveni şi Topoloveana, 128
acum pe baza unor analize de laborator atent realizate”, ne-a declarat directorul general al Sonimpex Topoloveni, Bibiana Stanciulov.
2001 – an de referință
„Istoria actuală a acestui minunat Aliment Funcțional a început în anul 2001, an în care am cumpărat, de la lichidator judiciar, micuța fabrică de Magiun, Deshidratate și Alcool, de la Topoloveni. O bună parte a motivației pentru care am investit a fost respectul pentru străbunii noștri, care au știut să păstreze
o rețetă, demonstrând astfel continuitatea noastră ca popor. Am început construcția de
la zero, de la utilaje ruginite, nefuncționale, pe care le-am repus în funcțiune cu sacrificii
greu de imaginat. Am sperat mereu că la un moment dat vom reuși să ajungem la mintea consumatorului și împreună
să construim un mod de viață sănătos în care verbul ”a mânca” să fie înlocuit /conștientizat cu
”a te hrăni”. Credeam că, prin schimbarea societății, se va schimba mentalitatea oamenilor și vom trece la un mod inteligent de respect pentru propria persoană.
În acest sens am investit în dezvoltarea brandului „Magiun de prune” și au început să apară premiile ca recunoaștere a muncii noastre, primul fiind Marca de aur, în anul 2002, la un an de
la preluarea ”mormanului de
fier vechi” numit Fabrica de magiun. A fost imboldul care ne-a dat curaj să continuăm, recunoscându-ni-se valoarea.