Page 112 - Excelenta pentru Viitor, Sectiunea Industrie & Servicii
P. 112
industria alimentară
Industria alimentară – de la securitate alimentară la bunăstarea populației
112
Dimensiunea economică a unui stat se fundamentează, printre altele, pe trei piloni foarte importanți – pilonul sănătate, pilonul ordine internă
și pilonul alimentar. Existența, dezvoltarea şi progresul social sunt total dependente de aceşti piloni, echilibrul social, securitatea națională și sentimentul de siguranță fiind în mare măsură efecte ale existenței acestora. În acest context complex, industria alimentară joacă un rol esenţial, fiind generatoarea securității alimentare a unui stat, poate cea mai importantă dimensiune a securității alimentare. Fără a avea pretenția unei rigori științifice, securitatea alimentară poate fi văzută ca o realitate în care oamenii nu sunt supuși foametei sau subnutriției și nu au teamă că așa ceva se poate întâmpla. Organizația Națiunilor Unite analizează securitatea alimentară prin 4 mari dimensiuni:
ßdisponibilitatea, trebuie să existe
tot timpul suficientă hrană pentru toți oamenii;
ßaccesibilitate, toți oamenii trebuie să aibă acces la toată hrană, ßacceptabilitate, hrana la care oamenii au acces trebuie să le fie cultural acceptabilă,
ßadecvare, alimentația trebuie să fie comestibilă și sănătoasă și trebuie luate măsuri adecvate pentru a se
a se asigura de faptul că hrana este produsă prin procedee sustenabile, care nu amenință producerea acesteia în viitor.
Aceste dimensiuni într-o politică privind securitatea alimentară pot fi considerate deziderate ale eficienței acesteia.
Spre exemplu, indicele global al securităţii alimentare (Global Food Security Index), realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), se bazează
pe aceste dimensiuni. Din 105 țări cuprinse în cercetare, România se află pe locul 33, un loc ce îi asigură toate ingredientele necesare promovării unei politici eficiente în domeniu.
Ca stat membru UE, țara noastră respectă întru totul cerințele de calitate ale produselor agroalimentare Spre exemplu, în elaborarea Strategiei siguranței și securității alimentare a României pentru perioada 2016 - 2035 s-a pornit de la funcțiile spațiului rural și ale economiei rurale, ale sectorului agroalimentar, de la necesitatea dezvoltării accelerate a acestora,